IT GJIT OAN!                                                                                      Âld Haven4 Foppe Fonds
                                                                                                                                       Een hartstikkene goede actie!

De Fietselfstedentocht

 Al meer dan 100 jaar een sportieve traditie

Al meer dan 100 jaar fietsen sportievelingen op pinkstermaandag de Fietselfstedentocht. De route van deze 235 kilometer lange toertocht langs de Friese elf steden, start en finisht traditiegetrouw in Bolsward.

Deelnemers  
Aan de tocht doen diverse categorieën fietsers mee. Snelle ‘wedstrijd’-rijders, sportieve rijders en echte toerfietsers.
Ook de fietsen van de deelnemers verschillen. Zo zien we tijdens de tocht veel racefietsen maar ook ‘gewone’ fietsen, transportfietsen, tandems en ligfietsen.

Samen door land en stad: een uniek beeld!

15.000 fietsers die achter elkaar door het Friese landschap fietsen, elk op eigen snelheid. Dat zorgt voor een indrukwekkend beeld maar vraagt ook de nodige discipline van de deelnemers. Deelnemers moeten elkaar de ruimte geven en rekening houden met de lagere snelheid van anderen.

Niet alleen op maar ook zeker langs de route, is het één groot feest! In bijna ieder dorp en iedere stad is wel iets te beleven op deze dag. Van muziek tot aanmoedigingsspandoeken en extra eten of drinken, ook het publiek is inmiddels niet meer weg te denken bij dit gigantische evenement.

Inmiddels is de tocht zo populair dat er meer aanmeldingen zijn dan de 15.000 beschikbare startkaarten. Daarom wordt er geloot na de vrije inschrijving voor de tocht.

Als je als deelnemer bent ingeloot voor de tocht, krijg je een startkaart met een groepsnummer.

Deelnemers starten in 23 verschillende groepen, 's morgens tussen 05.00 en 08.00 uur in het centrum van Bolsward. Iedere 8 minuten start er een groep met ongeveer 650 deelnemers. Om de tocht te volbrengen moeten de deelnemers 15 stempels bij verschillende posten halen en uiterlijk om 24.00 uur bij de laatste finishcontrole in Bolsward zijn.